Te doen & omgeving

Paardenshows BUGAC- PUSZTA, Palinka Museum, museum Opustaszer en thermaalbaden in Hongarije.

Wat is er zoal te doen.

De omgeving van Orgovány en Kigyós

Faciliteiten en zorg
In het nabijgelegen dorp Kiskunmajsa kunt u terecht voor uw boodschappen en alle andere zaken die voor uw verblijf van belang zijn. In Kiskunmajsa zijn ook het postkantoor, de bank, het politiebureau, apotheek en een medisch centrum (Duits en Engels gesproken) gevestigd. De zorg voorziening is uitstekend en veelal gratis op vertoon van uw pasje van uw ziektekosten verzekeraar.

Geldautomaten kunt u gebruiken met de Nederlandse bankpassen.
Er zijn meerdere supermarkten aanwezig waarvan de grotere ook zondag zijn geopend.

Eten en drinken
Hongarije, het land dat bekend is om haar goelash en salami, heeft veel meer te bieden dan alleen dat.
In de omgeving van Orgovány en Kiskunmajsa zijn enkele goede restaurants, waar u voor een nog zeer aangename prijs kunt eten. Kijk op de pagina 'Te doen' voor een aanbod van de door ons aanbevolen restaurants en eetgelegenheden.
Hier ervaart u de Hongaarse keuken op en top. Zo worden er heel veel gerechten gepaneerd, zijn de portie's (erg) groot en de verschillende soepjes heerlijk. In Iszák is het Palinka museum. Palinka is de nationale drank van Hongarije.

palinka1 web

Sightseeing
Er is een boel te beleven in de buurt van Orgovány en Kígyós. Van paardenshows tot thermaalbaden, van diverse musea tot visvijvers. Voor elk wat wils.
Pitoreske dorpjes en prachtige steden als Szeged, Kecskemét en natuurlijk Budapest.
Vergeet ook niet de thermaalbaden die er legio zijn in Hongarije.

Natuur, kunst en cultuur
Het midden van Hongarije is overwegend vlak. In de buurt zijn natuurparken met een rijke flora en fauna.
Er zijn uitstekende fiets- en wandelroutes. De fietspaden worden overigens telkens door de overheid uitgebreid!

folkloredans web

De paardenshows van BUGAC- PUSZTA
Paarden en dus ook de paardenshows horen bij Hongarije. Bugac-puszta staat bekend om de wervelende paardenshows die er gegeven worden. Gelegen midden in het Kiskun nationaal park is het beschermd gebied met een uitzonderlijke flora en fauna. Een aantal mooie wandelroutes leiden u over de poesta's om zo uit te komen bij het herdersmuseum en bij de stallen van de paarden. In het herdersmuseum wordt duidelijk gemaakt hoe de herders vroeger in het veld leefden en hoe ze de tijd doorbrachten met bijvoorbeeld spelletjes.

 bugacpuszta paarden

De toegang tot het museum is gratis, u betaald voor de paardenshow een gering bedrag. Het leukste is om met paard en wagen de poesta op te gaan. Elk comfort ontbreekt op de paardenwagen, maar leuk is het wel.
De show is mooi, met veel spektakel. Met enorme snelheid vliegen de paarden voorbij in 5-span of met ruiter.

Palinka Museum
In Iszák is het Palinka museum. Palinka is de nationale drank van Hongarije. Het is een soort vruchten brandewijn van ca. 35%-50% alcohol, meestal gemaakt van abrikozen (barack).

Het openlucht museum 'Opustaszer'
Het openlucht museum ligt ten zuiden van de stad Kecskemét, tussen Szeged en Csongrád en wordt gemarkeerd door 7 enorme pijlers. Deze zijn op een terp geplant en staan voor de oorspronkelijke bevolkingsgroepen. Het kunstwerk staat op de plaats die vroeger "Szer"genoemd werd en waar de 7 stamhoofden die Hongarije stichtten, aan Árpád trouw zouden hebben gezworen. Het is een monument dat herinnert aan de verovering van het Karpaten-bekken door de Magyaren. Opgetekend door "Anonymus", een anonieme kroniekschrijver. Op deze plek vond in 1945 de eerste ceremonie plaats waarbij land aan de Hongaarse boeren werd gegeven.
Dit park is ongelooflijk populair bij de Hongaren, het is een stukje cultuur dat hoort bij hun opvoeding. Het park is ongeveer 55 ha groot en het bestaat uit een samenstelling van archeologische, culturele, artistieke en etnografische rijkdommen in de vorm van tentoonstellingen en evenementen. De "pyramides" die er staan laten vele voorwerpen en gebruiksartikelen zien uit vroegere tijden. Ook is er het beroemde panoromaschilderij van Árpád Fezsty. Dit doek van 120 meter lang en 38 meter hoog laat zien hoe Hongarije is ontstaan. Wat het doek (het op één na grootste ter wereld) zo bijzonder maakt is dat de voorgrond langzaam oplost in het doek en dat men zo enorm veel diepte creëert. Een gids geeft uitleg in diverse talen bij het doek en zo komt het nog meer tot leven. De entree van het park is ongeveer € 5,00 p.p. en voor kinderen en 65+ iets minder.

openluchtmuseum1 web

Fietsen, wandelen, thermaal- en zwembaden.
De natuur van de omgeving Orgovány en Kígyós is zeer geschikt voor wandelen en fietsen. Doordat het land hier behoorlijk vlak is kan een fietstocht gemaakt worden zonder over een zeer goede conditie te beschikken. Fietspaden zijn in opkomst in Hongarije, helaas is dat nog niet overal even goed. Op de B-wegen wordt goed rekening gehouden met fietsers op de grotere wegen is het goed uitkijken.
Het nationaal park Kiskunság Nemzetí Park is vrij toegankelijk en biedt veel op het gebied van vogels. Er zijn diverse wandelroutes die uitgezet zijn en welke men goed kan volgen.

Thermaalbaden
Elk redelijk dorp of kleine stad (o.a. in Kecskemét en Kiskunmajsa) heeft wel een zwembad cq. thermaalbad. Voor de Hongaren is het een heerlijke ontspanning om op hun vrije dag heerlijk te gaan zwemmen en relaxen bij een thermaal bad. Vaak zijn hele families tegelijk aanwezig met daarbij de nodige versnaperingen. Het meest bekend in de omgeving is wel het Jonatermal. Dit grote thermaalbad is zeer uitgebreid, vele glijbanen, een belevenis bad, golfslag bad en zowel binnen als ook buiten enkele bassins met thermaal water. De warmwater bronnen zijn heel divers in Centraal Hongarije. Het water uit deze bronnen zijn goed voor mensen met gewrichts en reumatische aandoeningen of huidziektes zoals bijvoorbeeld Psoriasis. Daarnaast is het heerlijk ontspannend om in het heerlijke water te liggen. Bij de grotere thermaalbaden is ook een medische staf aanwezig waaronder fysiotherapeuten. Hier kan men terecht voor een heerlijke massage maar ook voor medisch advies. De meeste medici hebben een opleiding genoten in West-Europa en spreken hun talen redelijk. De entree van de baden varieert van ft1000 - 1500 p.p.

thermaalbad1 web

Eten en drinken
Er zijn tal van goede en prijsgunstige restaurants in de buurt.
Voor aan te bevelen restaurants klik hier.

budapest basilique web

 

Steden

Bezoek de prachtige steden als Szeged, Kecskemét en natuurlijk Budapest.